Ще спрат ли германците завоя към популизма на регионалните избори?
Ще спрат ли германците завоя към популизма на регионалните избори? / Guliver/Getty Images

Германският вицеканцлер и председател на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Зигмар Габриел заяви в Париж, че високата избирателна активност на ключовите регионални избори утре в три германски провинции ще бъде от ключово значение за париране на надигащата се заплаха от националистическите партии, предаде ДПА.

Около 13 милиона избиратели имат право да участват в утрешните регионални избори в трите провинции Баден-Вюртемберг, Райнланд-Пфалц и Саксония-Анхалт, като дясната партия "Алтернатива за Германия" се очаква да спечели позиции във всяка една от тези области.

"Наблюдаваме възход в цяла Европа на националистическите партии, за съжаление и в Германия. Въпреки това утре ще видим, че в голямото си мнозинство избирателите ще дадат гласа си за демократичните партии", каза Габриел в навечерието на изключително важните регионални избори.

"Не трябва също никой да изпада в паника. Има ясно заявено становище, че сме за хуманността и солидарността и няма да променим позицията си заради някакви 10 процента десни екстремисти", добави той.

Вицеканцлерът заяви, че резултатът на утрешните избори до голяма степен зависи от избирателната активност и изрази мнение, че колкото по-голяма е тя, толкова повече се увеличават шансовете на традиционните партии.

Габриел, който направи изявлението си след днешната среща на лидери от левицата от цяла Европа в Париж, каза, че опасността е по-голяма за коалиционния партньор на неговата партия, християндемократите на канцлера Ангела Меркел.

Във формацията на Меркел се появиха сериозни разногласия заради бежанската й политика, а според Габриел има риск привържениците й да се обърнат срещу нея.

Източник: БТА